ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

 

Το Εθνικό Ωδείο Νεαπόλεως 

Το Παράρτημα Νεαπόλεως του Εθνικού Ωδείου, ιδρύθηκε το 1950 από την πιανίστρια Μαρία Χατζοπούλου και τον μουσουργό, ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου, Μανώλη Καλομοίρη, στον χώρο που λειτουργεί μέχρι σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας, στη Νεάπολη Αθηνών.

Η Μαρία Χατζοπούλου, Κύπρια στην καταγωγή, με σπουδές στην Ecole Normale της Βυρηττού, λειτουργούσε άτυπη σχολή πιάνου από το 1940 με εξαιρετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο Παράρτημα Νεααπόλεως.

Η γνωριμία της με τον Μανώλη Καλομοίρη και η ταύτιση των απόψεών τους, τους οδήγησε ώστε να μετατρέψουν την άτυπη σχολή σε επίσημο Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου το 1950.

Το Παράρτημα Νεαπόλεως, αποτελεί το πρώτο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στην περιοχή της Αθήνας.

Έκτοτε λειτούργησε μέχρι το 1977- έτος θανάτου της Μαρίας Χατζοπούλου- κυρίως σαν σχολή πιάνου, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε σ’ ένα πλήρες ωδείο υπό την διεύθυνση της κόρης της, Ειράγδας Τουρναβίτου-Χατζοπούλου, πιανίστριας, μουσικοπαιδαγωγού και μαθήτριας της Κρινώς Καλομοίρη.

Η συνεχής λειτουργία και η μακρόχρονη παράδοση του Ωδείου, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της διδασκαλίας, η οποία στηριζόμενη πάνω στην εμπειρία, εξελίσσεται ακολουθώντας τις νεότερες τάσεις στη διδασκαλία της μουσικής.

Η εξατομίκευση του μαθήματος, η ευελιξία στην ύλη, οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας και η συμμετοχή των μαθητών σε συναυλίες, είναι απ’ τις βασικές αρχές που κατευθύνουν το έργο μας. 

Το Εθνικό Ωδείο Νεαπόλεως για περισσότερο από 60 χρόνια παρέχει υψηλής ποιότητας μουσική εκπαίδευση, αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών Εθνικού Ωδείου, ενώ δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοί του που ακολούθησαν επαγγελματική καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το Ωδείο προσφέρει υποτροφίες σε ταλαντούχους σπουδαστές και σε παιδιά πολύτεκνων ή με χαμηλό εισόδημα οικογενειών. Επίσης ισχύει η φοιτητική έκπτωση, καθώς και η έκπτωση σε μέλη της ίδιας οικογένειας.